Przepis na Domowe Ogórki Konserwowe: Tradycyjny i Kreatywny

ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to pyszne i chrupiące przetwory, które można przygotować samodzielnie w domu. W tym artykule przedstawimy dwa najlepsze przepisy na klasyczne ogórki konserwowe oraz nieco bardziej kreatywną i aromatyczną wersję tego ulubionego dodatku do wielu dań.

Przepis 1: Klasyczne ogórki konserwowe

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku obranego i posiekanego w plasterki
  • 1 gałązka kopru
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 płaskie łyżeczki białych ziaren gorczycy
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

Instrukcje:

  1. Dobierz małe i świeże ogórki gruntowe. Myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.

  2. W garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz nasiona gorczycy .Pozostaw na chwilę, aż marynata ostygnie.

  3. W słoiku ułóż pionowo ogórki pomiędzy wkładając ząbki czosnku i gałązki koperku.

  4. Wlej wystudzoną marynatę do słoika, tak aby ogórki były dokładnie przykryte. Zamknij słoik dokładnie.

  5. Następny krok to pasteryzacja. Na spód dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę i ustaw na niej słoiki tak aby się nie stykały. Garnek wypełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut od momentu wrzenia. Następnie wyjmujemy słoiki i układamy je do góry dnem aż do ostygnięcia. Słoiki należy przenieść do chłodnego pomieszczenia. Gotowe do zjedzenia będą po około 1-2tygodniach.

Przepis 2: Aromatyczne ogórki konserwowe z dodatkiem Imbiru

ogórki konserwowe z imbirem

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 2-3 kawałki świeżego imbiru (ok. 3 cm każdy)
  • 2-3 gałązki świeżego koperku
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka płatków chili (dla tych, którzy lubią pikantne smaki)

Instrukcje:

  1. Przygotuj małe i świeże ogórki gruntowe. Myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.

  2. Obierz świeży imbir i pokrój go w cienkie plasterki.

  3. W garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier, nasiona gorczycy i płatki chili. Pozostaw na chwilę, aż marynata ostygnie.

  4. W słoiku ułóż warstwami ogórki, plasterki imbiru i gałązki koperku.

  5. Wlej wystudzoną marynatę do słoika, tak aby ogórki i imbir były dokładnie przykryte. Zamknij słoik dokładnie.

  6. Przechowuj słoik w temperaturze pokojowej przez kilka dni, aby smaki się przegryzły, a następnie przenieś go do lodówki. Ogórki będą gotowe do jedzenia po około 1-2 tygodniach.

Oto dwa przepisy na klasyczne ogórki konserwowe oraz wersję z dodatkiem aromatycznego imbiru. Wypróbuj oba przepisy i ciesz się domowym przysmakiem przez cały rok! Smacznego!

Zobacz również

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej w Przepisy