Ogórki konserwowe to pyszne i chrupiące przetwory, które można przygotować samodzielnie w domu. W tym artykule przedstawimy dwa najlepsze przepisy na klasyczne ogórki konserwowe oraz nieco bardziej kreatywną i aromatyczną wersję tego ulubionego dodatku do wielu dań.
Przepis 1: Klasyczne ogórki konserwowe
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku obranego i posiekanego w plasterki
- 1 gałązka kopru
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 płaskie łyżeczki białych ziaren gorczycy
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
Instrukcje:
Dobierz małe i świeże ogórki gruntowe. Myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.
W garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz nasiona gorczycy .Pozostaw na chwilę, aż marynata ostygnie.
W słoiku ułóż pionowo ogórki pomiędzy wkładając ząbki czosnku i gałązki koperku.
Wlej wystudzoną marynatę do słoika, tak aby ogórki były dokładnie przykryte. Zamknij słoik dokładnie.
Następny krok to pasteryzacja. Na spód dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę i ustaw na niej słoiki tak aby się nie stykały. Garnek wypełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut od momentu wrzenia. Następnie wyjmujemy słoiki i układamy je do góry dnem aż do ostygnięcia. Słoiki należy przenieść do chłodnego pomieszczenia. Gotowe do zjedzenia będą po około 1-2tygodniach.
Przepis 2: Aromatyczne ogórki konserwowe z dodatkiem Imbiru
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 2-3 kawałki świeżego imbiru (ok. 3 cm każdy)
- 2-3 gałązki świeżego koperku
- 0,5 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka płatków chili (dla tych, którzy lubią pikantne smaki)
Instrukcje:
Przygotuj małe i świeże ogórki gruntowe. Myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.
Obierz świeży imbir i pokrój go w cienkie plasterki.
W garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier, nasiona gorczycy i płatki chili. Pozostaw na chwilę, aż marynata ostygnie.
W słoiku ułóż warstwami ogórki, plasterki imbiru i gałązki koperku.
Wlej wystudzoną marynatę do słoika, tak aby ogórki i imbir były dokładnie przykryte. Zamknij słoik dokładnie.
Przechowuj słoik w temperaturze pokojowej przez kilka dni, aby smaki się przegryzły, a następnie przenieś go do lodówki. Ogórki będą gotowe do jedzenia po około 1-2 tygodniach.
Oto dwa przepisy na klasyczne ogórki konserwowe oraz wersję z dodatkiem aromatycznego imbiru. Wypróbuj oba przepisy i ciesz się domowym przysmakiem przez cały rok! Smacznego!